Zašto je liječnički pregled radnika potrebno napraviti?

AutorDavor Duplančić

Zašto je liječnički pregled radnika potrebno napraviti?

Možda ste zakolutali očima kad Vas je poslodavac uputio na liječnički pregled – još jedna obaveza koja Vam ne treba? Ako ste poslodavac, to Vam je možda još jedna briga i dodatni trošak.

No, probajte to sagledati iz perspektive sigurnosti na radu. Koji god posao radili, pogotovo posao s posebnim uvjetima rada, liječnički pregled se obavlja zbog Vaše sigurnosti. Poslodavci – Vi liječničkim pregledima garantirate sigurnost svojih radnika.

Liječnički pregled radnika-Duplex Control

Naravno, zdravlje radnika jamči i kvalitetniji rad, tako da poslodavac nije u potpunosti altruističan u tom pogledu. Stoga obvezni i periodični liječnički pregledi idu u obostranu korist. Osim toga, upućivanje radnika na određenu vrstu liječničkog pregleda, ovisno o naravi posla, zakonska je obveza poslodavca.

Tu smo da Vas upoznamo s osnovnim oblicima i razlozima obavljanja ovih liječničkih pregleda te benefita koje donose.

Obvezni i izvanredni pregled

Svaki poslodavac treba imati Procjenu rizika za radno mjesto na koje zapošljava radnika. Prema toj procjeni rizika, obvezan je uputiti radnika na pregled kod specijaliste medicine rada. U tu svrhu ispunjava uputnicu (Tiskanica RA-1). Doktor nakon pregleda izdaje uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti rada (Tiskanica RA-2), čime potvrđuje da je radnik zdravstveno u stanju obavljati poslove svog radnog mjesta.

Postoje dakle, obvezni prethodni i periodični liječnički pregledi. Osim njih, poslodavac može svojevoljno uputiti radnika na izvanredni liječnički pregled ako vidi potrebu za tim. No, za te troškove ne ostvaruje pravo na povrat sredstava od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Obvezni i izvanredni liječnički pregled - Duplex Control

Prethodni liječnički pregled

Poslovi za koje je potrebno prethodno obaviti liječnički pregled radnika određeni su Pravilnikom o poslovima na kojima radnik može raditi samo nakon prethodnog i redovnog utvrđivanja zdravstvene sposobnosti. On se obavlja prije početka rada ili prije izmjena uvjeta rada.

Troškove prethodnog pregleda snosi poslodavac, a HZZO vraća isti iznos poslodavcu uz uvjet da je poslodavac u roku od 45 dana od primitka zahtjeva za povrat zaposlio dotičnog radnika. Uz zahtjev za povrat, poslodavac je dužan predočiti i odgovarajuću dokumentaciju kojom potvrđuje da je pregled obavljen. Odnosno, prilaže se:

Periodični liječnički pregled

Svrha periodičnih pregleda je potvrditi spremnost radnika za obavljanje poslova s posebnim uvjetima rada. Kod inicijalnog liječničkog pregleda (u Tiskanici RA-2), doktor će naznačiti u kojem je roku potrebno napraviti periodični pregled radnika.

Poslodavcima će laknuti kad saznaju da troškove ovih pregleda također snosi HZZO, ali ako je pregled obavljen u naznačenom roku. Ako je opravdano odgođen (zbog bolovanja, rodiljnog dopusta ili drugih okolnosti), pregled je potrebno obaviti prije povratka radnika na radno mjesto.

Pregled radnika koji rade na mjestima s posebnim uvjetima rada

Liječnički pregled u ovom slučaju je zakonska obveza poslodavca sukladno Zakonu o radu i Pravilniku o poslovima s posebnim uvjetima rada. Svaki radnik koji radi na mjestu s posebnim uvjetima rada mora zadovoljavati propisane posebne uvjete rada.

Proces upućivanja na liječnički pregled je u principu identičan ostalim vrstama liječničkih pregled. No, poslodavac mora naznačiti podatke o naravi/vrsti poslova i mogućim štetnim utjecaja radnog mjesta na zdravlje radnika.

Pregled radnika koji rade na mjestima s posebnim uvjetima rada - Duplex Control

Poslodavac snosi posljedice ukoliko dozvoli radniku koji ne ispunjava ove uvjete nastavak rada. Odnosno, poslodavac je odgovoran za sigurnost svojih radnika.

Upućivanje radnika na liječnički pregled bilo koje vrste ozbiljno je pitanje, ali jedno koje ponekad zadaje dodatno posla i ovako prezaposlenom poslodavcu. U ovome Vam mogu pomoći ovlaštene tvrtke za provođenje zaštite na radu kao što je Duplex Control s kojima možete dugoročno surađivati u provođenju zaštite na radu i koje će Vam ovakve zadatke maksimalno pojednostavniti.

O autoru

Davor Duplančić administrator

Napiši odgovor