Energetski certifikat

Što je energetski certifikat, tko ga izrađuje i koliko dugo vrijedi?

Energetskim certifikatom nazivamo dokument u kojem se predočuju energetska svojstva stana, zgrade i/ili poslovnog prostora. Istaknute vrijednosti na energetskom certifikatu pokazuju potrošnju energije izračunatu na temelju pretpostavljenog režima korištenja zgrade. 

Energetski certifikat izrađuje ovlašteni energetski certifikator, a kao dokument vrijedi 10 godina.

Tko je zakonski obvezan izraditi energetski certifikat?

Energetski certifikat je postao obavezan prilikom prodaje samostalne uporabne jedinice (zgrade, stana ili poslovnog prostora u zgradi većoj od 50m2) nakon što je Hrvatska ušla u Europsku Uniju. 

Za samostalne uporabne jedinice koje se daju u zakup ili na leasing te za one koje se iznajmljuju, izdavanje energetskog certifikata je obavezno od 1. siječnja 2016.

Stoga, ako ste u procesu prodaje nekretnine, iznajmljivanja ili davanja na leasing, jedna od obaveznih stavki u ugovoru jest informacija o energetskom razredu kojem nekretnina pripada.

energetski certifikat, solarne ploce

Kako do energetskog certifikata?

Pozivom na naš broj mobitela 0989471970 ili kontaktom na email adresu: info@duplex-control.hr dostavite nam osnovne podatke o Vašoj nekretnini: podaci o vlasniku (ime i prezime, adresa, telefon, email, fax), adresa nekretnine, tip nekretnine (kuća, stan ili drugo), veličina nekretnine u kvadratima (m2).

Na temelju poslanih podataka, izradit ćemo posebnu ponudu s cijenom bez skrivenih troškova i s rokom izvedbe energetskog pregleda i certifikata, čime postupak dolaženja do energetskog certifikata može biti vrlo jednostavan i lak! 

Cijena energetskog certifikata utvrđuje se ovisno o površini, lokaciji i složenosti nekretnine, ali ovisi i o tome je li riječ o postojećem ili o novom objektu.

Postupak i dokumentacija

Postupak energetskog certificiranja postojećeg objekta je znatno složeniji nego kod novog objekta. Ako vlasnik postojećeg objekta ima potrebne arhitektonske nacrte, neće biti potrebno raditi dodatna mjerenja. Međutim, ako to nije slučaj, postupak će morati obuhvatiti i dodatna mjerenja. 

Dokumentacija potrebna za energetski pregled i izradu energetskog certifikata se razlikuje za postojeće i nove zgrade.

Vlasnik postojećeg objekta treba dostaviti tehničku dokumentaciju zgrade i tehničku dokumentaciju ugrađene opreme (građevinski projekt, strojarski projekt, elektroprojekt i dr.) te podatke o potrošnji energije temeljene na tri prethodne kalendarske godine.

Za nove zgrade potrebna je nova dokumentacija (glavni projekt, završno izvješće nadzornog inženjera, izjava izvođača o izvedenim radovima i uvjetima održavanja građevine).

Energetska certifikacija je zakonska obaveza u Republici Hrvatskoj – za njezino neprovođenje propisane su kazne u rasponu od 10.000 do 150.000 HRK.

Kontaktirajte nas i budite bez brige – Duplex Control stručnjaci su na raspolaganju i pružit će Vam pomoć pri postupku i izradi energetskog certifikata! 

Ispuni svoje podatke

Uspješna suradnja

Zadovoljni korisnici