Cijena energetskog certifikata i rokovi

AutorDavor Duplančić

Cijena energetskog certifikata i rokovi

Energetski certifikat sadrži razne vrijedne i korisne informacije o energetskim svojstvima zgrade.

Osobe ovlaštene za energetski pregled i izdavanje energetskog certifikata od strane nadležnog Ministarstva moraju biti upisane u njegov registar.

U samom pregledu tehničkog sustava zgrade sudjeluje sveukupno tri osobe – elektrotehničar, strojar i građevinar/arhitekt.

Dokumentacija

Osim što treba posjedovati tehničku dokumentaciju, podatke i ostale uvjete kako bi se rad odvio neometano, investitor ili vlasnik zgrade treba imati i arhitektonski snimak postojeće zgrade koja će se pregledavati i u svrhu koje se izrađuje energetski certifikat.

Rokovi do kojih zgrade moraju imati certifikat

Prije nego se odobri njihovo korištenje, odnosno prije nego se puste u uporabu, zgrada mora imati energetski certifikat. Drugim riječima, ona se ne smije koristiti ako nema energetski certifikat.

Certifikat se izrađuje prema Pravilniku o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada.

Od 1. srpnja 2013. godine, zgrade ili njihove samostalne uporabne jedinice koje se prodaju ili su u procesu pokretanja prodaje moraju imati važeći energetski certifikat predan kupcu na uvid prije sklapanja ugovora o prodaji.

Za one zgrade ili pojedinačne samostalne uporabne jedinice koje se daju na leasing, u zakup, ili se iznajmljuju, energetski certifikat je obavezan od 1. siječnja 2016. godine.

Također, certifikat mora biti dostupan zakupcu ili najmoprimcu na uvid prije sklapanja ugovora o leasingu, zakupu ili iznajmljivanju.

Energetski certifikat zgrade

Što je energetski razred zgrade?

U energetskom certifikatu, između ostalog, možete pronaći i informaciju o energetskom razredu zgrade.

Energetski razred je indikator energetskih svojstava zgrade, a označava se slovima od A do G. Oznaka A+ označava najučinkovitiji, a G najneučinkovitiji energetski razred zgrade.

Što je energetski pregled?

Upravo u svrhu određivanja energetskog razreda zgrade, kao i raznih drugih indikatora energetskog stanja, provodi se energetski pregled.

Analiza trenutnog energetskog stanja i mogućih mjera kojima bi se povećala energetska učinkovitost postojeće zgrade jesu postupci koji čine energetski pregled.

Pregled se provodi za sve zgrade kojima je energetsko certificiranje obavezno.

Energetski pregled zgrade

Subvencije za izradu energetskih certifikata

Prilikom izrade energetskog certifikata, postoji mogućnost subvencije. Proces odobravanja subvencije započinje prijavom na javni natječaj.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost primjer je fonda koji ulaže u i potiče energetsku učinkovitost pa tako izdaje i javni natječaj za financijsku potporu.

Posljedice izostanka energetskog certifikata zgrade

U slučaju da postojeća zgrada za prodaju nema izrađen energetski certifikat, posljedica je novčana kazna u iznosu od 20.000 do 100.000 HRK.

Također, vlasnik zgrade za prodaju (fizička osoba) se kažnjava u iznosu od 10.000 HRK. Konačno, kupac zgrade ima pravo prijaviti vlasnika Državnom inspektoratu.

Ako je riječ o novoj zgradi, ona je obavezna prije početka korištenja i puštanja u uporabu imati izrađen energetski certifikat.

Kazna za pravnu osobu u slučaju izostanka energetskog certifikata iznosi 25.000 HRK, dok za fizičku osobu iznosi 15.000 HRK.

Cijene

Cijene energetskih pregleda, odnosno provođenja energetskog certificiranja ovise o površini zgrade.

Također, cijene se razlikuju ovisno o tome radi li se o zgradi u cijelosti ili, pak, o njenoj samostalnoj uporabnoj jedinici.

Za točne cijene i više upita možete se obratiti stručnjacima iz Duplex Controla.

Cijena energetskog certifikata

Vrijednost dobivenog energetskog certifikata

Energetski certifikat traje i smatra se važećim 10 godina.

Ako se radi o slučaju velikih građevinskih zahvata na zgradi s energetskim poboljšanjima, postoji mogućnost ranijeg zahtjeva za energetski certifikat.

Takav raniji zahtjev potkrijepljen je očekivanjem da će certifikat biti višeg energetskog razreda.

U izrađenom energetskom certifikatu obuhvaćeni su i energetski pregledi te prijedlozi za poboljšanje energetskih svojstava zgrade.

O autoru

Davor Duplančić administrator

Napiši odgovor