Siguran rad u laboratoriju

AutorDavor Duplančić

Siguran rad u laboratoriju

Kemijski laboratoriji posebno su opremljene prostorije namijenjene izvođenju pokusa u kojima se nalazi za to potreban pribor, posuđe, uređaji i kemikalije. Sve ovo iziskuje posebno znanje, obuku i vještine kemičara.

Siguran rad u laboratoriju iziskuje temeljito poznavanje pravilne upotrebe kemijskog pribora, uređaja i kemikalija, ali i neke tehničke uvjete kao što su isprani uređaji, prostran i dobro osvijetljen prostor, te laboratorij kojeg je lako prozračiti kako bi se spriječilo štetno djelovanje kemikalija.

Uz pravilno rukovanje aparaturom i kemikalijama, kemičari se također trebaju pridržavati nekih mjera opreza prilikom rada u laboratoriju.

Mjere opreza u laboratoriju

Neke mjere opreza za rad u laboratoriju doimaju se logičnima i ističu se već prilikom prvih satova kemije u školi. Primjerice, prilikom rukovanja kemikalijama se treba zaštititi rukavicama i zaštitnim naočalama te propisanom odjećom i obućom. Preporučuje se nošenje maske u slučaju rada s hlapljivim kemikalijama koje mogu oštetiti dišni sustav.

Mjere opreza u laboratoriju

Izravan kontakt diranjem ili, još gore, oralnom konzumacijom može biti opasan po zdravlje radnika i treba se strogo izbjegavati. Iz istog razloga je u laboratorijima zabranjeno jesti, piti i pušiti.

U laboratoriju je ključna dobra organizacija prostora, što zbog efikasnosti rada, što zbog sigurnosti na poslu. Ovo podrazumijeva:

Nekoliko dodatnih smjernica kojih se valja pridržavati za siguran rad u laboratoriju tiču se ispravnog rukovanja priborom i kemikalijama:

Kako postupiti u slučaju nezgode?

Svaki laboratorij mora sadržavati sredstva za gašenje požara: aparat za gašenje požara, pokrivače za gašenje požara, posudu s pijeskom i ormarić za prvu pomoć (koji sadrži kemikalije i sanitetski materijal).

Kako postupiti u slucaju nezgode?

Ovisno o nezgodi, radnici će ili sami urgirati ili, ako je to izvan njihovih mogućnosti i opasno po njihovo zdravlje, kontaktirati liječnika, pozvati hitnu pomoć ili vatrogasnu službu.

Uz adekvatnu obuku iz prve pomoći, bit će spremni djelovati u slučajevima:

Liječničku pomoć je potrebno pozvati u slučaju stranih tijela unutar rane, većih opekotina i većih oštećenja uzrokovanih kiselinom/bazom (prethodno previti ranu sterilnom gazom namočenom mašću protiv opeklina), trovanja plinom (treba osobu hitno izvesti na svježi zrak i poleći na bok ako je onesviještena), težih oštećenja sluznice, jednjaka i organa za probavu te oštećenja oka.

Ako se Vi želite osjećati sigurnije prilikom rada u laboratoriju ili želite obučiti svoje radnike za pružanje prve pomoći u laboratoriju, možete kontaktirati Duplex Control – stručnjake i ovlaštenu tvrtku za osposobljavanje iz zaštite na radu.

O autoru

Davor Duplančić administrator

Napiši odgovor