Minimalni tehnički uvjeti za autopraonicu

AutorDavor Duplančić

Minimalni tehnički uvjeti za autopraonicu

Mnogi žele imati čisti automobil, no kvalitetne autopraonice često nisu dostupne. Otvaranje autopraonice je savršena poslovna ideja koja vam dozvoljava da postanete sami svoj gazda. Kako biste ostvarili tu ideju, trebate izračunati sve troškove kako biste dobro procijenili svoj dohodak. 

Morate razmisliti gdje biste postavili vašu autopraonicu, kako privući kupce, kakvu opremu kupiti, kako zaposliti radnike i slično. Ali prije svega, trebate riješiti sve potrebne papire. 

U daljnjem tekstu dat ćemo vam smjernice o potrebnoj dokumentaciji i postupku dobivanja svih dozvola, ali i o minimalnim tehničkim uvjetima za autopraonicu. 

minimalni tehnički uvjeti u ručnoj autopraoni

Dobivanje rješenja o minimalnim tehničkim uvjetima

Ukoliko već imate registriranu tvrtku ili obrt za obavljanje djelatnosti iz područja ugostiteljstva, turizma i prijevoza, prije nego započnete svoje poslovanje, potrebno je ishoditi rješenje kojime nadležno upravno tijelo potvrđuje da prostor i oprema za rad ispunjavaju sve propisane uvjete koji su potrebni za obavljanje djelatnosti.

Novi ste u ovom području i pitate se tko izdaje potvrdu o minimalnim tehničkim uvjetima? Uvjerenje o minimalnim tehničkim uvjetima će vam izdati upravno nadzorno tijelo.

Kako biste dobili uvjerenje, potrebna vam je sljedeća dokumentacija: 

 1. Zahtjev i upravna pristojba koju možete kupiti u poslovnici FINA  i Narodnim novinama 
 2. Ukoliko otvarate tvrtku, trebati će vam rješenje izdano od strane Trgovačkog suda o upisu u sudski registar. Ako otvarate obrt, onda vam je potrebno Rješenje o upisu u Obrtni registar
 3. Vlasnički list
 4. Ugovor za najam poslovnog prostora
 5. Dokaz kojim se ispunjavaju svi potrebni uvjeti poslovnog prostora koje se propisuje Zakonom o gradnji (ukoliko je građevina izgrađena prije 15. veljače 1968., dovoljan je projekt postojećeg stanja), uporabna dozvola te svjedodžba o završnom ispitu srednje škole
 6. Uvjerenje s kojim se dokazuje stručna osposobljenost za ugostiteljsku djelatnost ili djelatnost turističke agencije
 7. Ukoliko ste vlasnik obrta, bitno je da imate sve uvjete vezane uz Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima
 8. Izvješće o ispitivanju učinkovitosti ventilacije i dokaz da su provedene električne instalacije ispravne
 9. Dokaz od sanitarne inspekcije o provedenim mjerama za zaštitu od buke 
 10. Izvješće o onečišćenju zraka od štetnih emisija
 11. Nalaz o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (za objekte koji nisu radili duže od 6 mjeseci ili za novi ugostiteljski objekt)
 12. Dokaz o tome da su kanalizacijske i vodovodne instalacije nepropusne (za nove objekte) ili ako je objekt smješten u području koje nije priključeno na javnu kanalizacijsku mrežu treba napraviti dokaz o nepropusnosti sabirne jame
 13. Vlasnici novih vlasničkih agencija moraju priložiti plan očekivanog prometa za razdoblje od 3 godine

Kad ste napravili i skupili sve potrebne dokumente, njih je potrebno dostaviti u ured državne uprave koji je nadležan za pojedinu županiju (gradsku ispostavu) – za grad Zagreb je nadležan Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo

Popunjeni zahtjev (s potvrdama o plaćenim pristojbama i ispravama) zatim predajte u Odsjek za minimalne tehničke uvjete. Voditelj kojeg oni odrede sastavit će stručno povjerenstvo koje onda izlazi na teren kako bi se utvrdilo ispunjavate li sve minimalne uvjete potrebne za vašu tvrtku ili obrt, bilo da je riječ o minimalnim uvjetima za trgovine ili ugostiteljskim objektima. 

Prema zakonskom roku, Rješenje o utvrđivanju minimalnih tehničkih uvjeta je 15 dana od zaprimljenog spomenutog rješenja nakon kojeg možete započeti s obavljanjem gospodarske djelatnosti.

minimalni tehnicki uvjeti za autopraonu

Otvaranje autopraonice – tehnički uvjeti za otvaranje

Oporezivanje možete napraviti i sami tako što približno izračunate iznos dobiti, a i većina vlasnika autopraonica bira pojednostavljeni način rada. U ovom slučaju možete samim upravljati papirologijom te uštedjeti na računovođi. 

Prije vaše prijave, trebat ćete se prijaviti u Poreznu inspekciju i sklopiti ugovore. Dokumente koje trebate za registraciju su sljedeći: 

 • Dopis od Državnog odbora za statistiku
 • Osnivački dokumenti
 • Dokumenti o prostoru (ugovor o najmu)
 • Potvrda o poreznoj registraciji
 • Registarska kartica blagajne
 • ZTI putovnica
 • Koordinacija sa SES-om
 • Vatrogasna dozvola
 • Dopuštenje za korištenje vanjskih znakova
 • Ugovor s komunalnim službama

Dozvolu će vam izdati ured Rospotrebnadzora, a rok za dobivanje dozvole može malo kasniti te morate brzo djelovati pri registraciji obrta. Svaka organizacija imaju svoje zahtjeve pa se pobrinite da unaprijed znate što će oni od vas tražiti kako ne biste izgubili dragocjeno vrijeme.

minimalni tehnicki uvjeti u autoprani

Koje uvjete treba zadovoljiti za otvaranje autopraonice?

Kako biste otvorili autopraonicu morate zadovoljiti sve prijašnje navedene uvjete i dozvole. Ali prije nego što otvorite svoju autopraonicu, trebate formirati dobar poslovni plan kako bi vaša autopraonica imala što bolju uspješnosti.  

Kako biste mogli otvoriti autopraonu, potrebno vam je sljedeće:

 • Plan poslovanja
 • Prostor za autopraonicu na dobroj lokaciji
 • Osoblje
 • Oprema za pranje automobila
 • Sredstva za pranje
 • Dodatni proizvodi koje ćete prodavati u svojoj autopraoni kao što su osvježivači zraka, osvježavajuća pića i slično
 • Računalo sa knjigovodstvenim programom

Duplex Control će Vam pomoći povećati učinkovitost Vašeg poslovanja, bilo ono autopraonica ili internet trgovina. Ukoliko imate ikakvih pitanja, slobodno nas kontaktirajte!

O autoru

Davor Duplančić administrator

Napiši odgovor