Prekovremeni rad – poštujete li pravila kao poslodavac?

AutorDavor Duplančić

Prekovremeni rad – poštujete li pravila kao poslodavac?

Vjerujemo da ste kao poslodavac ambiciozni i poduzetni. Kao takvi, vjerojatno potičete svoje radnike da rade što je moguće kvalitetnije. “Cijena” ove kvalitete rada ili naprosto povećani obim posla koji dolazi s napretkom i rastom firme može dovesti do prekovremenog rada. 

No, jeste li upoznati s točnim brojem prekovremenih sati koje Vaši radnici smiju raditi i načinima plaćanja prekovremenog rada? Ako niste sigurni, tu smo da Vam pomognemo.

Što znači prekovremeni rad?

Poznato Vam je da u ugovoru radnika stoji broj sati koje će on obavljati tjedno. U slučaju punog radnog vremena, to je 40 sati tjedno tj. manje slučaju nepunog radnog vremena. U prekovremeni rad se računaju svi sati koji se rade, a da prelaze ugovoreno radno vrijeme (puno ili nepuno). 

Zakon o radu definira i regulira prekovremeni rad (čl. 65). Nekoliko osnovnih uputa kojih biste se trebali pridržavati prema ovom Zakonu su sljedeće:

  • Prije početka prekovremenog rada, dostavite radniku pisani zahtjev o tome.
  • Ako zahtjev usmeno postavite, trebali biste u roku od 7 dana od usmenog dogovora uručiti radniku pisani zahtjev.
  • Radnik ne smije imati više od 10 prekovremenih radnih sati tjedno, odnosno sveukupno 180 prekovremenih sati godišnje (ako je drukčije određeno kolektivnim ugovorom, do 250 sati godišnje).
  • Maksimalno tjedno radno vrijeme je 50 sati.
  • Sljedeće skupine radnika trebaju poslodavcu dostaviti pisani pristanak za prekovremeni rad: trudnice, roditelji s djecom mlađom od 3 godine, samohrani roditelji s djecom do 6 godina života, radnik koji na nepuno radno vrijeme radi kod više poslodavaca.
  • Maloljetnicima je zabranjen prekovremeni rad.
  • Preraspodijeljeno radno vrijeme ne smatra se prekovremenim radom.
Sto znaci prekovremeni rad?

Sukladno Zakonu o radu, radnik ima pravo na povećanje plaće za prekovremeni i noćni rad. Zakon o radu ne određuje iznos, odnosno postotak povećanja plaće. To je određeno zasebnim propisima, pravilnicima o radu ili pak kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu.

Svakako, jedan od razloga povećanja plaće za prekovremeni i noćni rad je povećanje zdravstvenih rizika radnika.

Noćni rad i zdravlje radnika

Noćni rad se obavlja u vremenu između 22 h i 6 h ujutro. Kako biste vodili računa o zdravlju svojih radnika, bitno je prilikom organizacije rada imati na umu da radnik ne može u razdoblju od 4 mjeseca raditi prosječno više od 8 sati unutar noćnog radnog vremena za svaka 24 sata.

Ako radnik obavlja posao noću, poslodavac je dužan osigurati sigurne radne uvjete u skladu sa svim sigurnosnim i zdravstvenim mjerama.

Za dugoročno osigurati zdravlje radnika, svaki noćni radnik treba proći zdravstveni pregled (o trošak poslodavca) kojim se utvrđuje da noćni rad ne ugrožava njegovo/njeno zdravlje. Ako se pregledom utvrde zdravstvene tegobe proizašle iz noćnog rada, poslodavac je dužan prebaciti radnika na dnevno radno vrijeme.

Nocni rad i zdravlje radnika

Rad nedjeljom i blagdanom

Svaki radnik ima ugovorom određen tjedni odmor. Ovo je najčešće obuhvaća cijeli vikend ili samo nedjelje. Za rad tijekom dana odmora i državnih blagdana, radnici imaju pravo na povećanje plaće, odnosno imaju pravo premije na plaću. Premija nije određena Zakonom o radu već je, kao u slučaju naknade za noćni rad, određena kolektivnim ugovorom, pojedinačnim ugovorom o radu ili pravilnikom o radu poslodavca.

Također, ako je radnik radio na dane odmora, treba mu se omogućiti zamjenski tjedni odmor kojeg se određuje odmah po završetku ovog radnog vremena. Ovo se primjenjuje samo na rad tijekom “slobodnih dana”, ali ne i na rad blagdanom za kojeg ne postoji naknada.

Poslodavcima je primarno po ovom pitanju voditi računa o ukupnom broju sati koje radnik obavi te da on ne prijeđe zakonski dozvoljenu granicu. Također, bitno je pravilno postupati prema radnicima i isplatiti prekovremene sate (sukladno relevantnim zakonima, ugovorima i pravilnicima) te omogućiti uzimanje drugih slobodnih dana ukoliko dođe do promjene rasporeda rada.

Imajte na umu da noćni i prekovremeni rad mogu dovesti do neželjenih, štetnih posljedica po zdravlje radnika. Zdravi radnici su sigurno sretniji i produktivniji radnici!

O autoru

Davor Duplančić administrator

Napiši odgovor